
طناب کوهنوردی از اصلی ترین و مهمترین ابزار و تجهیزات یک کوهنورد است. انواع طناب کوهنوردی علاوه بر اینکه برای صعود و طیکردن مسیر به کار میرود، نجات دهنده بسیاری از کوهنوردان، صخرهنوردان و حتی نجاتگران بوده و هست. بهتر است بدانید طناب صخره نوردی و کوهنوردی باید توسط اتحادیه انجمن های جهانی کوهنوردی (UIAA) و استاندارد اتحادیه اروپا (CE) مورد تأیید قرار گرفته باشد.
مشاهده لیست قیمت روز محبوب ترین طناب های صخره و کوهنوردی
پیشنهاد: راهنمایی خرید گتر کوهنوردی
انواع طناب کوهنوردی
برای صعود دو نوع طناب وجود دارد: طناب دینامیکی که به آن پویا یا قابل کششی هم می گویند و طناب استاتیکی که غیر قابل کششی و ایستا از دیگر نامهای آن هستند.
طناب کوهنوردی دینامیکی
این نوع طناب، خاصیت ارتجاعی و کششی داشته به گونهای که هنگام سقوط شخص صعود کننده، مقداری افزایش سایز یافته و از فشار ناگهانی به فرد میکاهد ازاینرو بهعنوان طناب صخره نوردی و یخ نوردی نیز مورداستفاده قرار میگیرد.
طناب کوهنوردی استاتیکی
این نوع طناب کوهنوردی خاصیت کشسانی ندارد. به همین دلیل مناسب کارهای بالا کشیدن، صعود عمومی یا تک نفره درون غار و حمل بار است.
تحمل وزن طناب کوهنوردی از مهمترین خصوصیات یک طناب استاتیکی است. علاوهبرآن، ویژگیهایی همچون تحمل شوک و فشار هم باید در آن رعایت شده باشد. طناب کوهنوردی استاتیک مناسبترین گزینه برای ورزش دره نوردی است.
طناب کوهنوردی بر اساس نوع کاربرد آن در قطرهای مختلفی تولید و عرضه میشود. طناب هایی با قطر ۳، ۵، ۷، ۹ و ۱۱ میلیمتری از رایجترین مدل های طناب کوهنوردی هستند.
مشخصات طناب کوهنوردی
بهطورکلی طناب از دو بخش زیر تشکیل شده است:
هسته: بخش اصلی طناب را تشکیل می دهد و ساختار آنطوری است که ویژگی ارتجاعی و کششی طناب بر عهده آن است. جنس هسته طناب از ابریشم مصنوعی و پریلون است.
روکش: روکش یا غلاف بهدور هسته طناب پیچیده و به عبارتی بافته میشود. وظیفه این بخش از طناب صخرهنوردی و کوهنوردی محافظت از طناب در برابر خراشیدگی و سایر آسیبهایی است که ممکن است متوجه طناب شود. روکش معمولأ رنگارنگ و از جنس پلیآمید ساخته میشود. چنانچه روکش طناب دچار پوسیدگی و پارگی شد به مقداری که هسته آن قابل مشاهد بود، طناب حتماً باید تعویض شود.
از دیگر مشخصات طناب کوهنوردی می توان به Dry Coating یا خاصیت ضدآب بودن روکش آن اشاره کرد. این ویژگی باعث میشود که طناب آب را به خود جذب نکند یا اگر در معرض آب قرار بگیرد، آن را دفع کند. این نوع طنابها، برای صعود به مناطق سردسیر، یخنوردی و آلپاین مناسب هستند. طنابهایی با این ویژگی نسبت به سایر طنابها سبکتر و محکمتر و قویتر هستند. همچنین در برابر ساییدگی حتی در سنگهای گرانیت سخت، مقاومت بالایی از خود نشان میدهند.
شرکت های تولید کننده طناب صخره نوردی و کوهنوردی، به طور معمول نوار سفیدرنگی در دوسر طناب تعبیه میکنند که در آن کلیه ویژگیها و مشخصات طناب از جمله طول، قطر، کاربرد، ویژگیهای فیزیکی و … با علائم استاندارد و مشخصی درج شده است.
مراقبت ها و نکات لازم در مورد طناب کوهنوردی
- قبل از خرید از مربی خود راهنمایی بخواهید تا نکات لازم حتی در مورد قیمت طناب کوهنوردی را به شما گوشزد کند.
- طناب را درون یک کیسه دربسته پارچهای و به دور از گردوخاک نگه دارید. خاک ۳۰ درصد از هسته داخلی طناب را از بین میبرد.
- طناب را در معرض تابش نور خورشید به مدت طولانی قرار ندهید.
- طناب را فقط با آب سرد شستشو دهید. از شستن طناب با مواد شیمیایی خطرناک جدأ خودداری کنید.
- برای خشک کردن طناب خیس، از قراردادن آن در مقابل نور خورشید یا حرارت وسایل گرمایشی بپرهیزید. بلکه باید با جریان باد و هوا، خشک شود.
- طناب نباید در مجاورت مواد و آلایندههای روغنی قرار بگیرد.
- مراقب باشید طناب روی لبههای تیز و برنده سنگ و خاک کشیده نشود.
- چنانچه از میزان تحمل شوک و فشار طناب که در صعودهای قبلی به آن وارد شده، اطلاع ندارید در صعودهای جدی از آن استفاده نکنید.
- میزان تحمل شوک طناب کوهنوردی محدود است بنابراین در مواردی مانند طناب کششی و بکسل کردن ماشین که شوک متوالی به آن وارد میشود، جدأ خودداری کنید.
- به تاریخ تولید طناب کوهنوردی توجه داشته باشید. عمر مفید هر طناب معمولأ ۵ تا ۶ سال است. حتی اگر مدتزمان طولانی از آن استفاده نکردید، طناب را دور بیندازید. منبع
چرا باید قبل کوهنوردی طناب کوهنوردی یا صخره نوردی را بررسی کنیم؟
وسایل کوهنوردی باید مرتباً بررسی شوند تا مطمئن شوید که نه تنها عملکرد مطلوبی دارند، بلکه استفاده از آن بی خطر است. بسیاری از ما این را می دانیم، اما در عمل، ممکن است این تجهیزات ایمنی حیاتی را آنطور که باید بررسی نکنیم. اما با توجه به فراوانی مرگ و میر ناشی از تجهیزات، همیشه ارزش وقت گذاشتن برای بررسی وسایلتان را دارد. این راهنما نحوه بازرسی کالاهای نرم و سخت، چه چیزی را باید جستجو کرد و در صورت نیاز طناب یا وسایل جدید جایگزین کرد
طناب شما باید قبل از هر کوهنوردی به حتما بررسی شود، زیرا در زمان مشاهده لکههای نرم یا پارگی بتوانید فهمید. پس از هر دو هفته صعود منظم، یا پس از کوهنوری بیش از دو هفته، طناب خود را به دقت بررسی کنید. به طور چشمی بازرسی کنید، به دنبال قسمت های فرسوده غلاف یا هسته در معرض دید باشید. تا در صورت نیاز اقدامات لازم صورت گیرد.